- Het bruto minimumloon gaat per 1 juli dit jaar op maandbasis ruim 3 procent omhoog. Maar wat levert dat netto op?
- Voor werknemers van 21 jaar en ouder gaat het netto om een plus van ongeveer 2 procent.
- Vanaf 2024 wordt er niet meer met een minimum maandloon gerekend, maar alleen nog met een minimum uurloon.
- Lees ook: 10 financiële zaken die je portemonnee raken vanaf 1 juli: van hogere accijns voor benzine en diesel tot stijging maximale leenrente
Per 1 juli worden de uitkeringsbedragen van flink wat regelingen aangepast, waaronder de maximale huren, de AOW-uitkering en het minimumloon.
Voor sociale huurwoningen geldt bijvoorbeeld een maximale huurverhoging van 3,1 procent bij een huur van 300 euro of meer. En de AOW-uitkering gaat zowel bruto als netto ongeveer 2 procent omhoog.
Wat het minimumloon betreft geldt vanaf 1 juli een bruto uitkering per maand van 1.995 euro voor werknemers van 21 jaar en ouder. Voor jongeren onder de 21 jaar gelden lagere bedragen. Dat is in de tabel hieronder te zien.
Bruto gaat het minimumloon per 1 juli iets meer dan 3 procent omhoog. Maar wat levert dat netto op? HR-dienstverlener Visma Raet berekende dat dit netto zo'n 2 procent is. Iemand van 21 jaar of ouder die het minimumloon ontvangt, krijgt vanaf juli 36,27 euro extra.
Vanaf 2024 gaat Nederland overigens over op een minimum uurloon in plaats van een bruto maandloon. Dat is eerlijker omdat in verschillende sectoren de volle werkweek kan verschillen, uiteenlopend van van 36 tot 40 uur. De werknemer heeft daar zelf geen invloed op.
Op basis van het minimumloon dat vanaf 1 juli geldt, berekende Visma Raet dat iemand die 38 uur werkt er in 2024 bruto zo'n 110 euro per maand bij krijgt. Bij een werkweek van 40 uur ligt het bruto minimum maandloon dan zo'n 222 euro hoger.